Leseni poganjalci

Leseni poganjalci

Picture
Leseni poganjalci so se v Sloveniji pojavili prvi in imajo zato pri nas poseben status.  Prvi leseni poganjalec je pred 10 leti naredil za svojega sina Nicka nemški lesar. Njegov Nick je bil premajhen za pravo kolo, pa mu je naredil pomanjšano leseno verzijo brez pedal.  Njegov izum je na sosednjih ulicah požel tako hudo zanimanje, da je gospod Rolf odprl proizvodnjo poganjalcev Kokua LIKEaBIKE, ki so še vedno delani v Nemčiji, znani kot najlažji, najbolj kakovostni in imajo kar 2 letno garancijo. Imajo tudi patentirane varnostne zadeve, da se otrok ne preščipne ali da zavira preveč ostro in ne pade čez krmilo.

Na hitro pa jih lahko lesene poganjalce Likeabike predstavimo tudi tule. Izdelani so v Nemčiji iz prestižnega lesa, ki se uporablja za ladje. Vsi leseni poganjalci Likeabike imajo napihljive pnevmatike in ustrezajo vsem EU varnostnim standardom (CE, EN71).  Kolesa z ležaji ne potrebujejo vzdrževanja. Nagrada Spiel Gut.

Med lesenimi poganjalci Likeabike najdemo naslednje (Mountain, Spoky, Mini, Midi, Maxi in Forest). Leseni poganjalec Mountain je najbolj popularen med vsemi, drugače pa je podoben Spokiju in Forestu. Leseni poganjalec Forest ima gume bolj prilagojene gozdnim terenom, poganjalec Spoky pa ima bolj športni videz. Mini, midi in maxi se se od teh razlikujejo le v višini sedeža. Poganjalec Likeabike Mini je primeren že za 18m stare fantke/punčke in je najmanjši leseni poganjalec na svetu (le 25 cm  do razkoraka), midi je primeren od 4. leta dalje, maxi pa nekje od 5-ega ali 6e-ga.  Vsem poganjalcem so skupne še 4 nastavitve višine sedeža in serijsko vgrajen blatnik na zadnjem kolesu ki zadržuje umazanijo. Cene poganjalcev Like a bike se gibljejo med 169 in cca 200 eur.

Med višje kakovostne lesene poganjalce, ki delani v EU sodijo še leseni poganjalci motorji, ki jih izdeluje britanski proizvajalec poganjalcev Kiddimotto.  Kidimoto so narejeni iz čvrstega brezovega lesa, ki se 100% reciklira, imajo napihljive gume in so primerni za otroke med 3 in 6 let.  1 leto garancije. Certifikat CE in vsi varnostni standardi.  Prejemniki številnih evtropskih nagrad (preko 7 nagrad). Cena se giblje med 120 in 140 eur.

Zadnjič smo odkrili še ene lesene poganjalce. Imenujejo se poganjalci Bambinobike. Tudi ti poganjalci so narejeni iz brezovega lesa, imajo številne nastavitve sedeža in so nagrajeni z nemško nagrado Spiel gut. 

Tile leseni poganjalci so le majhen del številnih lesenih poganjalcev, ki jih je moč dobiti na slovenskem trgu.  Cenejše a zagotovo težje različice dobite v Baby centru. Težko se je odločiti katerega od njih izbrati za vašega malčka. Pripravili smo vam nekaj opornih točk, ki vam bodo morda v pomoč pri nakupu:

Ob nakupu lesenega poganjalca vam svetujemo, da ste pozorni na:

- teža poganjalca. Lažji ko je poganjalec, lažje se bo vaš sonček gibal z njim.
- 2 leti garancije (garantira kakovost)
- napihljive gume
- nastavitev sedeža (razlika med najnižjim in najvišjim naj bo čim večja)
- cena glede na kakovost
- samo konstrukcijo poganjalca (ko ga primete v roko)
- nagrade (nagrade niso odločilen kriterij za nakup poganjalca. So pa zagotovo dodaten plus).
- TUV ali CE standarde - (varnost, škodljivost za otroka)
- in seveda sam izgled.

Leseni poganjalci